Originele iPhone oplaad kabel

Waarom een originele lightning oplaad kabel?

Een oplaad kabel lijkt heel simpel. Als hij oplaad is het goed. Dus waarom zou ik een dure kopen als een goedkope ook oplaad? Maar het is anders. Het maakt namelijk wel uit. De vraag is eigenlijk “waarom zou je een paar euro willen besparen als je een telefoon van een paar honderd euro zou kunnen beschadigen?”
Er zit in een kabel namelijk een gedeelte die verantwoordelijk is voor het correct overdragen van de spanning en een overbelasting beveiliging.

Een kopie kabel heeft deze beveiliging niet. Die heeft een chip ertussen die je telefoon in de maling neemt en zeg dat alles goed is. Dit kan fout gaan aangezien er geen beveiliging in de telefoon zit! Apple heeft er juist voor gekozen deze in de kabel te doen. Ook heeft een niet originele kabel vaak een veel kortere levensuur heeft dan een originele.

Wat is een originele lightning kabel.

Dat is een goede vraag. De kabel bestaat uit 2 belangrijke delen. De kabel zelf en de Chip in de kabel.  Een kabel die bij Apple vandaan komt heeft dus de chip en de kabel zelf is van Apple.

Een originele kabel kan ook een kabel zijn die door iemand anders is gemaakt maar de originele chip bevat. Dit wordt aangegeven met de term MFI Certified. MFI staat voor ‘Made for iPhone/iPad/iPhone’.
De kabel is dan niet origineel (en zou minder van kwaliteit kunnen zijn), maar deze bevat wel de juiste chips in de kabel en kan je telefoon niet beschadigen en veroorzaakt geen oplaad problemen.
Ook dit wordt natuurlijk wel eens vals op een doosje gedrukt. Het kan dus van belang zijn dat er een merk achter zit wat zijn naam niet wil schaden en de waarheid spreekt. (zo zijn ze er ook van de ikea en de kruitvat)
Apple vraagt 4 euro voor de originele chips in elke connector die in MFi-accessoires wordt gebruikt. Dit maakt het accessoire natuurlijk wel wat duurder. Een kabel die minder dan 5 euro kost, kan dus onmogelijk MFi-goedgekeurd zijn, omdat de fabrikant dan helemaal niets meer zou verdienen.

Wat kan er gebeuren als je een namaak kabel gebruikt.

Een namaak kabel vangt de spanning klap niet op als je de oplader in je iPhone doet. Deze krijgt je telefoon nu te verduren. Dit brengt schade aan de tristar of hydra chip. Als deze chip teveel beschadigt raakt kunnen er verschillende problemen optreden. Bijvoorbeeld: Uw telefoon niet meer goed op, de batterij loopt snel leeg of uw iPhone start niet meer op. Het vervangen van de tristar chip op het moederbord van een iPhone is één van de meest voorkomende moederbord reparaties.
De originele chips kunnen (beperkt) communiceren met je iPhone om toch dingen zo goed mogelijk te doen, dit heeft een kopie kabel niet. Ook zitten er in een namaak oplaad kabel vaak componenten van lage kwaliteit die dus gevoeliger voor doorbranden.


Meer informatie over originele iphone en iPad lightning kabels kun je ook hier vinden op de site van apple.